Twarda woda
Dom

Z czym się wiąże twardość wody i jak zmiękczać wodę?

Każdy zapewne chociaż raz spotkał się z określeniem “twardość wody”, choć niekoniecznie potrafiłby wyjaśnić, na czym dokładnie polega to zjawisko. Tymczasem z problemem twardej wody zmaga się wiele gospodarstw domowych w Polsce. Ze statystyk wynika, iż znajdujemy się w niechlubnej czołówce państw europejskich, w których wskaźnik twardości wody jest najwyższy. Z czym to się wiąże i jakie są konsekwencje zaistniałego stanu rzeczy?

Twarda woda – co oznacza?

Mianem twardej wody określa się ciecze, w których występuje wyjątkowo wysoka zawartość soli magnezu oraz wapnia. W języku potocznym mówimy po prostu o wodzie zawierającej duże ilości kamienia. Dopuszczalne normy twardości wody określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Według wskazanego dokumentu, dopuszczalna twardość wody powinna mieścić się w granicach 60-500 mg CaCO3/l. Jeśli normy te zostaną przekroczone, występuje konieczność zmiękczania wody.

Dlaczego woda robi się twarda?

Gleba i skały, z którymi styczność ma woda zawierają często magnezyty i wapienie, które wchodzą w reakcje z zawartym w wodzie dwutlenkiem węgla. Zasadniczo wskazane elementy są trudno rozpuszczalne w wodzie, lecz pod wpływem dwutlenku węgla następuje ich przekształcenie w wodorowęglany magnezu i wapnia, które rozpuszczają się już zdecydowanie łatwiej. W wyniku podgrzewania bądź gotowania takiej wody, na jej powierzchni wytrąca się kamień, który jest po prostu osadem powstałym z węglanów wapnia i magnezu.

Dlaczego zmiękczanie wody jest tak istotne?

Woda o dużym stopniu twardości nie jest bardzo szkodliwa dla zdrowia, lecz wiążą się z nią konkretne uciążliwości w prawidłowym funkcjonowaniu gospodarstwa domowego. Kamień powoduje szybsze psucie się sprzętów takich, jak pralki, czy zmywarki. Jego konsekwencją może być także zapychanie się rur odpływowych. Występowanie twardej wody nie pozostaje też obojętne dla smaku samej wody, a także sporządzanych z niej napojów, i posiłków. Twarda woda zwiększa także domowe wydatki. Dlatego właśnie z kamieniem należy walczyć,dążąc do osiągnięcia optymalnego zmiękczenia wody.

Czy twarda woda szkodzi? Przeczytaj ten artykuł napisany przez eksperta uzdatniania wody.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *