Dom

Woda destylowana vs. woda po RO

Woda uzdatniana technologią odwróconej osmozy czyli filtrowana przez filtry molekularne jest tak czysta, że często porównuje się ją do wody destylowanej. Jednak to woda dużo lepsza pod kątem smakowym i zawartości mikroelementów.

Smak wody destylowanej jest mdły, niesmaczny. Powodem tego jest fakt, że w chwili gotowania pozbywamy się występującego w wodzie o2 i dwutlenku węgla, jakiego nie brakuje w wodzie oczyszczonej przez filtry do wody. Gazy te mają decydujący wpływ na smak wody. Przykładem może być fakt, że wody źródlane nasycone tlenem, należą do wód miękkich i zaliczane są do najwyższej klasy czystości. Dwutlenek węgla używany jest do napełniania gazem wód mineralnych w celu polepszenia ich smaku. Ponadto destylacja wody nie usuwa wszystkich produktów chlorowania wody. Pewne związki aromatyczne na przykład ropopochodne związki chloru, które mają mniejszy moment wrzenia niż woda, przechodzą z parą do wody już oczyszczonej. W taki sposób nie pozbywamy się niekorzystnych dla zdrowia związków. Dlatego śmiało można powiedzieć, iż odwrócona osmoza daje wodę lepszą i zdrowszą niżeli woda destylowana. Więcej na ten temat przeczytasz na http://www.filtry-do-wody.info