Woda uzdatniana technologią odwróconej osmozy czyli filtrowana przez filtry molekularne jest tak czysta, że często porównuje się ją do wody destylowanej. Jednak to woda dużo lepsza pod kątem smakowym i zawartości mikroelementów.

Smak wody destylowanej jest mdły, niesmaczny. Powodem tego jest fakt, że w chwili gotowania pozbywamy się występującego w wodzie o2 i dwutlenku węgla, jakiego nie brakuje w wodzie oczyszczonej przez filtry do wody. Gazy te mają decydujący wpływ na smak wody. Przykładem może być fakt, że wody źródlane nasycone tlenem, należą do wód miękkich i zaliczane są do najwyższej klasy czystości. Dwutlenek węgla używany jest do napełniania gazem wód mineralnych w celu polepszenia ich smaku. Ponadto destylacja wody nie usuwa wszystkich produktów chlorowania wody.

Pewne związki aromatyczne na przykład ropopochodne związki chloru, które mają mniejszy moment wrzenia niż woda, przechodzą z parą do wody już oczyszczonej. W taki sposób nie pozbywamy się niekorzystnych dla zdrowia związków. Dlatego śmiało można powiedzieć, iż odwrócona osmoza daje wodę lepszą i zdrowszą niżeli woda destylowana. Więcej na ten temat przeczytasz na http://www.filtry-do-wody.info