Woda z odwróconej osmozy
Dom

Jak uzyskać krystalicznie czystą wodę w domu?

Ultrafiltracja oraz nanofiltracja często są mylnie traktowane jako systemy stanowiące rozwiązanie alternatywne do odwróconej osmozy. Tymczasem rozwiązania te różnią się między sobą i to znacznie.

Ultrafiltracja i nanofiltracja

Wszystkie trzy grupy należą do membranowych procesów ciśnieniowych, jednak w przypadku nano- i ultrafiltracji stosowane są membrany o większej przepuszczalności niż w przypadku układów o odwróconej osmozie.

Ultrafiltrację stosuje się przede wszystkim do klarowania i zatężania roztworów oraz frakcjonowania związków. Membrana ultrafiltracyjna zatrzymuje m. in. mikroorganizmy, enzymy i białka, pozostawiając w wodzie cukry, kwasy organiczne, jony nieorganiczne i produkty degradacji cieplnej.

Nanofiltracja z kolei zatrzymuje aminokwasy, cukry proste, enzymy oraz niektóre jony a także usuwa z wody substancje odpowiedzialne za zapach, smak oraz jej barwę. Pozostawia cząstki o małej masie cząsteczkowej oraz sole (w tym wapń i magnez). Mimo że nie usuwa twardości wody w pełni, a jedynie redukuje, jest często stosowana do zmiękczania wody konkurując z innymi formami zmiękczaczy opartymi o wymianę jonową lub działania chemiczne.

Odwrócona osmoza

Odwrócona osmoza jest procesem związanym z naturalnym zjawiskiem osmozy a metoda ta była początkowo wykorzystywane do rozdzielania wody i soli. Obecnie filtry z odwróconą osmozą są jednymi z najchętniej kupowanych filtrów wody do domu. Membrana stosowana w tego typu systemach filtrujących oczyszcza wodę bardzo dokładnie – rozdział roztworu zachodzi na poziomie molekularnym a woda doprowadzona zostaje do czystej postaci i pozbawiona wszelkich substancji szkodliwych, jak również minerałów. Ta ostatnia właściwość uważana jest za wadę systemów osmotycznych i niwelowana poprzez stosowanie filtrów mineralizujących wodę.

Wokół odwróconej osmozy przez lata urosło wiele mitów. Faktem jednak jest to, że najczystsza woda jest właśnie po filtracji systemem odwróconej osmozy.

Jagoda Karolak
Oprócz dobrego jedzenia i muzyki od zawsze kocham taniec. Obecnie moją największą pasją jest bachata. W tym kierunku rozwijam się już od 5 lat. Możecie spotkać mnie na różnych kursach i warsztatach, o ile też lubicie takie klimaty. Od 12 miesięcy mam jeszcze jedną wielką miłość - malutką córeczkę Zuzię, która już teraz ma zadatki na zostanie tancerką, jak mama.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *